Want your
own Fotopage?








 
My little Prince

By: Ibu Afiq

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 20-Mar-2009 07:57 Email | Share | | Bookmark
Abes Pantang dah!!

Hari ni genap la 60 hari.... ibu dah mula keje arini. So far keje x de la melambak pon....

Perkembangan anak2 ibu

AFIQ - Ibu dah hantar g Taska, tp 1/2 day je. Tu pon sbb nenek ngan atok berniaga nasi lemak pg tu... tu yg ibu hantar si abang kat Taska. Nanti shian lak kat diorang terkejar2 ngan nasi lemak lagi... ngan baby AKID lagi.... so nyer ibu pon hantar la AFIQ ke Taska start awal mac aritu. Secara x langsung, dapat la ibu menjinakkan dia ngan kengkawan. Lepas AFIQ genap 2 tahun aritu, ibu perasan yg AFIQ gurau agak kasar, mgkn sbb kat umah nenek ngan atok...dia cuma berkawan ngan pak busu dia (form 3)...so nyer kalo dia pukul pak busu dia tu pon...pak busu dia rilek je!!. Ibu risau bila AFIQ jumpa kawan sebaya atau lebih kecik...abih dia bulinyer budak tu. Dia pukul la, tolak la, tumbuk la....ish cukup merisaukan ibu.

Hari pertama ibu hantar AFIQ, soklan pertama yg ibu ajukan kat cikgu taska tu adalah.... Dia pukul anak org x cikgu?.... cikgu pon balas...A'ah ader dalam nada yg cukup sopan sbb takut ibu marah kat AFIQ agaknyer...hehehe. Terus ibu mention soh cikgu tgk2 kan AFIQ nih sbb dia nih ringan tangan. Hari kedua lak, cikgu cakap dia panggil cikgu tu 'Nenek'.... suka2 je anak ibu nih huh. Hari ketiga dia dah nangis2 x nak g School @ Taska. Perbualan ibu tetiap pagi sampai la ke hari ni....

Ibu : Afiq, bangun!! kita nak g school nih.
Afiq : X nak!! Esok yer bu...
Ibu : Esok?... x leh kene g jugak.
Afiq : Nangis sambil masuk dlm bilik air & mandi

Sekarang ibu dah wajibkan, tepat jam 10 AFIQ dah kene masuk tido supaya esok senang nak bangun. Alhamdulillah sepanjang brp hari ni, lom ader lg yg aku hantar dia dlm keadaan masih tido atau tak mandi.

AKID - Dah 2 bulan. Masa jap yg 6 minggu aritu, berat dia dah 4.4kg.... Kalo tgk mmg x nampak besar sgt AKID ni, ibu pon musykil tang mana yg berisi tu. Dah mula sahut kalo org borak ngan dia.... Kuat menyusu (Biasa la anak laki kan?) Asal 2 jam je, AKID akan jerit x hengat punya!! Rasanya dia lebih kuat nyusu dari AFIQ dulu atau mgkn AFIQ dulu ibu sumbat ngan puting so nyer x de la asek nyusu jek!!... Kurang tido ckit x macam sebulan dulu, asal suap susu je.... tido balik. Sekarang AKID akan main2 dulu b4 sleep.


Friday, 20-Mar-2009 07:46 Email | Share | | Bookmark
Mekaseh Kengkawan

22hb. Februari aritu, Mama Hardy + Mama Haikal + Mama Adriana / Aqeel + Mama Echa + Mama Kanda / Aqish + Mama Farhan / Emily datang melawat ibu dlm pantang. Diorang sume buat potluck, ibu cuma sediakan air & sikit makanan tambahan.



Mama Hardy ~ Murtabak Roti
Mama Haikal ~ Muffin Orange
Mama Adriana / Aqeel ~ Big Apple
Mama Echa ~ Tahu Sumbat
Mama Kanda / Aqish ~ KFC
Mama Farhan / Emily ~ aper ek nama benda tu? croissant sambal ke? tp mmg sedap.



Terima kasih bebanyak atas hadiah2 korang. Mama Maryam ngan Mama Mia / Mija yg x dtg pon kirim gak kat Mama Haikal.... mekaseh yer


Friday, 20-Mar-2009 07:07 Email | Share | | Bookmark
Valentine's Day @ 3rd Anniversarry



Firstly nak ucap berbanyak2 mekaseh kat mak ngah AFIQ yg membantu....maklomla ibu kan dalam pantang!!

14hb. Februari. 2009.......Happy 3rd Anniversarry Sayang!!
Dengan rasa syukur sangat 14. Feb aritu adalah ulangtahun perkahwinan ibu & ayah yg ke-3. Disebabkan ibu dlm pantang, adalah memula tu rs terkilan sbb x leh nak kuar celebrate.....tp, ibu redha then tergerak nak buat small celebration kat umah. Ayah beli pizza, kek pastu ibu kt umah dok goreng french fries.....Sape tetamu? hanya keluarga mertua & sorang dua kawan ayah.



AFIQ cam biasa lah...ghairah tgk kek, dia asek ingat kitorang nak celebrate bday dia jek. Sudahnyer mmg kitorang nyanyi happy bday to AFIQ....hahahhah pastu dia la jugak yg tiup lilin tu.



Ibu x leh kuar kan......jd, lom sempat la nak beli hadiah tuk ayah. Errrmmm ibu nih x la harap sgt surprise dr ayah sbb ibu tau ayah bukan jenis org cam gitu. Ayah ni jenis kalo nak beli hadiah, mesti bw ibu pilih...ceh!! mmg x de maknanyer surprise2. So nyer, malam semalam just makan2 kat umah je la.

Sejak ibu dlm pantang ni, biasa lah mesti bosan dok umah je kan....jd selalu lah ibu emo bila ayah x abes2 ader hal nak jumpa kawan (padahal lepak ngan kawan yg dok blakang umah je). Semlm ms makan2 pon, ayah ckit pon x dok sebelah ibu!!! grrrr mlm tu mmg sedey btol la.....mmg x romantik langsung huh. Ayah cbok la berborak sakan ngan dua tiga org kawan yg dtg tu. Jd ibu pon mlm tu cam x leh nak tido sbb melayan perasaan ibu.... dlm hati nih mmg bengang giler la ngan ayah ni "Dah la x de surprise hadiah.... pastu buat bodoh je ngan ibu!!"

Jeng...jeng...jeng, tetiba pg esoknyer, ayah tanya ibu..... camne ngan hadiah? suka tak? eeerrrkkkk konpius ibu....kat mana pulak la dia ltk hadiah tu? laaaaa kat blakang bantal tmpt ibu susukan AKID. Patut la sakit badan ibu ms ibu sandar kat bantal tu smlm..... bila ibu g tgk..... ooo mak ai terkujat ibu!!! adusss termenung ibu sekejap mengingatkan yg semalaman ibu bengang ngan ayah. Sori yer ayah, ibu nih emo x tentu psl. Sib baik ibu x de ngamuk2 ngan ayah....ibu diam je pendam perasaan...huh sib baik, kalo tak...mesti ayah dah kecik ati ngan ibu....ekekekek





Ibu suka sgt hadiah ni....mekaseh bebanyak ye ayah!!


Friday, 20-Mar-2009 06:56 Email | Share | | Bookmark
Alhamdulillah...



Muhammad Akid Anaqi ~ Yang terpuji, kuat, teguh & kecantikan yg menawan hati
21hb. Januari. 2009
7.13 pagi
pusat Perubatan Universiti Malaya




Kau Kesayanganku



Ibu ingat leh la balik 21hb tu jugak, tp doktor soh tunggu baby kencing & berak dulu...so nyer esok je lah baru dapat balik. Bosan betul dok kat wad sehari, sbb asek ingat kat AFIQ jer!! ntah aper la dia buat kat umah nenek dia tu...huhu.



22hb. Januari. 2009 ayah datang sekali ngan AFIQ, nenek & mak ngah tuk jemput ibu balik..... tgk ajer lah aksi si abg long yg cbok dok jerit2 nak dok dlm baby cot tu!! ggrrrr puas la hati dia dapat tido jap dlm tu....abg...abg



So far, AFIQ sayang adik dia..... ckit2 nak cium....cuma kene perhatikan selalu la, takut dia geram. Masa dtg spital pon, asek nak dokong @ riba adik dia je....




Friday, 20-Mar-2009 06:36 Email | Share | | Bookmark
Late Entry

Lama sungguh x update.... sbb semua aku dah update kat blog. kat cni lembabs ckit... namun untuk x biarkan fotopages ni berkubur, maka aku akan update gak stori mori w/pon dah lepas2....

20hb. Jan. 2009 Tarikh appointment check-up kat PPUM. Cam biasa lah, ibu g ngan ayah. Doktor cek kedudukan baby semuanya normal....Alhamdulillah. Doktor bagi lagi tarikh appointment yg baru iaitu 28hb. Jan. 2009. Kalo ikut due 24hb, tp doktor kata if belum nak bersalin lg, 10 hari overdue masih ok lg. Eeerrrkkk x kan sampai lama sgt bby ni nak dok dlm perut ibu?....





Dlm perjlnan blk tu, dok bincang2 lah ngan ayah....nak ajak AFIQ g pusat akuatik la!! Selain dr tu, leh la jugak aku meng'exercise'kan diri. Dalam kol 4ptg tu kitorang pon bersiap2 laaa..... Best giler sbb ibu pon menggila kuasakan diri ngan berenang bagai nak rak!! kol 7.00pm br kitorang bersiap tuk balik.



Kepenatan swim ptg td, so nyer ibu tido awal ckit dr AFIQ & ayah.... Dalam kol 12mlm tetiba ayah kejut ibu... dia kata, dia lapo. Sabo jelah!!!...memula cam mls je nak bgn blk, tp bila ayah kata dia lapo....secara x langsung ibu pon jd lapo jugak. Ibu pon bgn then goreng nugget + mkn ngn ayah. Pastu sambung tido....tetiba dlm kol 2.50pg ibu dah rs contraction. Tapi ibu layankan tido lg..then 5 min rs lagi..... Kol 3pg ibu bgn g toilet sbb rs nak buang air, tetiba tgk ader darah secalit kat seluar. Ibu pon mandi tuk siap2 nak ke spital. Siap mandi, kejut ayah, siapkan brg2 AFIQ & tepon mertua.....dekat 3.20pg barulah gerak ke PPUM.

Sampai dalam kol 3.40pg (jln x jem tu yg dlm 20min dah sampai dr Shah Alam - PPUM). Daftar diri, amik BP, tukar baju semua settle dlm kol 4.00pg masuk labour room. Doktor datang cek, baru bukak 3cm then doktor cakap dlm kol 8.45pg baru bersalin. Tinggallah ibu dlm labour room tu sambil menahan kesakitan. Tetiba dalam kol 5.50pg, terasa contraction yg teramat.....tetiba aku dengar bunyi "POP" & rs air panas mengalir keluar....dlm hati berkata, oooo camtu rupanya rs air ketuban pecah!!... Dlm kol 7pg, doktor dtg cek lg. Tetiba doktor kata "ok...dah boleh teran...saya sediakan barang2" Tepat jam 7.13pg, lahirlah seorang lagi hero dlm keluarga ibu....ALHAMDULILLAH. Semuanya berlaku dlm masa 3 jam sahaja....mekaseh kengkawan yg mendoakan keselamatan ibu & baby!!!



[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net